Foto: Sørværet Villsau

ARVEN ETTER VIKINGENE

 

Krivi Vev har fått støtte fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge til prosjektet Krivi Ull- Arven etter Vikingene. Hovedmålet er å utvikle nye tekstiler basert på norsk ull og å forvandle dårlig utnyttede ressurser til vakre og varige tekstiler.

 

Krivi Ull er et samarbeidsprosjekt hvor vi jobber med ullmottak, lokale spinnerier, designere og merkevarer. Prosjektet er forankret i forskning på norsk ull og langsomme klær gjennom vårt samarbeid med SIFO.

Gjennom prosjektet ønsker vi å bidra til økt verdiskaping i hele verdikjeden ved å lage lokalt forankrede tekstiler med kortreist og miljømerket norsk ull. Prosjektet avsluttes desember 2018.

 

 

BAKGRUNN FOR PROSJEKTET

 

Kun en liten del av ulla vi benytter i norsk tekstilproduksjon kommer fra norske sauer. En enda lavere andel kommer fra de urgamle og utrydningstruede sauerasene våre. De leverer glansfull og sterk ull i en naturlig vakker fargeskala. Mye av denne ulla, som har vært svært viktig i norsk tekstiltradisjon og for overlevelse i norsk klima og natur, blir i dag behandlet som avfall. Dette er dårlig ressursutnyttelse! Krivi Vev vil i samarbeid med ulike designere drive produktutvikling med utgangspunkt i forskjellige typer norsk ull.

 

Prosjektet Krivi Ull- Arven etter vikingene er en forlengelse av det nordiske prosjektet VikingGull som er omtalt lengre nede på siden. VikingGull utviklet seg til et unikt møtested for forskere, råvareprodusenter, industri og designere som vi vil videreføre i prosjektet Krivi Ull.

 

PROSJEKTET SÅ LANGT

 

Høsten 2017 jobbet vi med å kartlegge hvilke spinnerier som har egnet utstyr og kapasitet til leiespinning, hvilket volum de kan ta imot, hvilke fiber de kan spinne og i hvilke garnkvaliteter. En stor del av arbeidet så langt har gått med til å utforske infrastrukturen rundt innsamling av ull og spinning av garn. I denne prosessen har vi hatt god nytte av nettverket tilknyttet forskningsprosjektet KRUS som ledes av Ingun Grimstad Klepp ved SIFO.

 

Etter jul har vi jobbet videre med nettverksbygging og med produktutvikling i samarbeid meg tekstildesigner Jon Pettersen. Som en del av prosjektet, ønsker vi å undersøke hvordan de forskjellige fiber- og garnkvalitetene egner seg til ulike formål, med tanke på blant annet slitestyrke og pilling. Jon Pettersen har besøkt veveriet i to omganger, og vi har i samarbeid med han laget mange flotte prøver med tanke på interiør og ytterbekledning. Vi gleder oss til å vise frem noen av prøvene på høstens varemesse på Lillestrøm.

 

 

 

 

 

NORSK ULL I NORSK DESIGN

— fra renning til runway

 

Som en reaksjon på de fatale sosiale og miljømessige konsekvensene av moteindustrien, har det blitt større fokus på lokal verdiskaping og norske råvarer. Flere norske designere har tidligere samarbeidet med Krivi Vev som er blant de få som produserer bekledningsstoffer i Norge. Under Oslo Runway i januar, viste Elisabeth Stray Pedersen (E S P) bukser og skjørt vevd på Krivi Vev i norsk ull og eksklusiv norsk mohair fra Telespinn. Tidligere den samme måneden presenterte studenter ved mote og produksjon, HiOA, ’Tvers gjennom norsk’: En kolleksjon bestående av 9 frakker vevd på Krivi Vev med norsk spælsaugarn fra Hillesvåg Ullvarefabrikk.

Foto: Julie Pike

Foto: Indigital Italia

Foto: Julie Pike

KRIVIULL — JP 9000

KRIVIULL — NR. 1

 

KRIVIULL — NR. 2

KRIVIULL — NR. 3

DETALJBILDE  —

TVERS GJENNOM NORSK

 

Krivi-vev AS

Industrivegen 18, 6630 Tingvoll

 © 2017

Kontor: 71530032

Lager: 48289782

Kontor: viktor@krivivev.no / maria@krivivev.no

Lager: lager@krivivev.no